چگونه عسل طبیعی و خالص را از تقلبی تشخیص دهیم ؟

ارسال شده در: مطالب مفید عسل | ۰

 

 

نحوه شناخت و تفکیک عسل طبیعی و خالص از عسل تقلبی و تغذیه ای 

 


بعلت واکنش ماده شیمیای فهلینگ  افزوده شده به نمونه سمت راست تصویر و سوزاندن شکر موجود در آن شیشه نمونه تیره تصویر  نشانگر تقلبی بودن و وجود مقادیر زیاد شکر در عسل است 

ا

 

 

 

 

این سوالی است که همه مشتریها و عموم مردم از ما می پرسند و بیشتر مردم شاید به جرات  بگویم بیش از ۹۰% آنها  شناخت دقیقی از عسل ندارند من همیشه می گویم که عسل جزء ناشناخته هاست چون دارای انواع مواد معدنی و ویتامینها و مواد منحصر به فرد پیچیده ایست که  تفکیک و شناخت آن برای مردم عادی که اطلاعات و تجربیات دقیقی در این زمینه ندارند  دشوار می کندحتی دیده میشود که بیشتر زنبورداران نیز در شناخت و تفکیک  گونه های عسل و یا یک عسل خالص از تقلبی عاجز هستند  نوع عسل بسته به گونه گیاهان گوناگونی میباشد که زنبور از آن تغذیه میکند پس هیچ وقت نمیتوان گفت تمامی عسل ها ,یک نوع و یک رنگ هستند وداری یک نوع عطر وطعم   میباشند انواع عسل به نسبت تعداد گل وگیاه موجود در طبیعت بستگی دارد  بعضی از عسلها دارای رنگ تیره و بعضی هم دارای رنگ روشن هستند بعضی دارای عطر بیشتر و بعضی دارای عطر کمتر و این مسئله ربطی به بی کیفیتی و تقلبی بودن آن عسل نداردو فقط و فقط مربوط به نوع گیاه تغذیه شده میباشد

 

پس تا اینجا نتیجه می گیریم که همه عسلها شبیه هم  نیستند و عطر و رنگشان با هم فرق دارد و این دلیل بر بی کیفیتی عسل تولید شده از ان گیاه نمی باشد   بیشتر مردم تعداد وگونه زیاد عسلها را در یک جا ندیده اند ودسترسی به چنین مراکز عرضه عسل را  نداشته اند  فکر می کنند که دلیل فرق این همه عسل با هم از نظر رنگ وطعم و بو ربط به تقلبی بودن آن دارد  یا یک طعمی که انها با آن نا آشنا هستند حتما دست ساز و یا تقلبی است و یا دارای کیفیت پایین می باشد و یا اصلا چنین عسلهایی وجود ندارد  و باید عسل دارای یک طعم باشدخاص باشد

 

در جواب باید بگویم که عسل جزء ناشناخته ها بوده و تشخیص آن برای فرد عادی که هیچ  گونه آشنایی و تخصصی در این امر  ندارد کار  بسیار دشواری می باشد یک عسل خوب و باکیفیت وخالص دارای عطر و طعم و رنگ مخصوص گیاهی است که زنبوران عسل از آن تغذیه کرده و عسل را به عمل آورده است

 

مثلا رنگ عسل مرکبات . گون روشن بوده و رنگ عسل آویشن . اکالیپتوس تیره می باشد عسل خالص را هر وقت که بر دهان بگذارید زود حل شده  و جذب میشود و دارای عطر و طعم خاص خود عسل بوده و به علت دارا بودن مقادیر زیاد قند های  طبیعی  پس از خوردن گلو را کمی به اصلاح میسوزاند و این نشانگر طبیعی و خالص بودن عسل است ولی عسل تقلبی فاقد عطر و طعم بوده و هنگام گذاشتن در دهان دیرحل میشود و اصلا گلو را هم نمیسوزاند و مثل شکلات است  و بیشتر طعم شکر میدهد توجه داشته باشید که عسل های شکری هم گلو را می سوزانند تفکیک واکنش این دو نیز برای مردم عادی دشوار  است در بعضی از عسلها نیز بعلت داشتن طبع گرم و عصاره تند بعضی از گیاهان دارویی چنین واکنشی دارند تفکیک بین این دو واکنش برای افراد اماتور و غیر حرفه ای بسیار سخت است و انها را به اشتباه می اندازدو تشخیص را دشوار میکند   

در ضمن نوع رس کرده این دونوع عسل نیز با هم متفاوت است دانه های رس شده عسل خالص ریز و دانه های عسل شکری یا غیر طبیعی درشت میباشد (شایان ذکر است که اگر عسل تقلبی باشد و یا حرارت دیده باشد به دلیل نبود آنزیم و از بین رفتن آن در اثر حرارت هیچ گاه رس نمی بندد که این امر  نشانه تقلبی و بی کیفیتی عسل است)البته بعضی از افراد سود جو به این عسلها اسانس و طعم دهنده اضافه میکنند که باعث گمراهی خریدار می شود و کار تشخیص را کمی مشکل می کند روشهای ارائه شده  بهترین و راحترین روش شناخت و تفکیک عسل برای افراد عادی ا ز همدیگر می باشد ولی هیچ گاه به اندازه آزمایشگاه دقیق نمی باشد البته کسانی که از عسل های خالص مکرر استفاده میکنند مزاج و ذائقه انها به این نوع عسل عادت کرده و در صورتی که عسلی با کیفیت پایین و شکری استفاده کنند ذائقه انها زود ان عسل بی کیفیت را تشخیص میدهد و این نشان دهنده تشخیص یک ازمایشگاه سیار و دقیق فرد استفاده کننده می باشد

برخلاف دیگرمواد غذایی تقلب در عسل کار راحتی میباشد   متاسفانه به دلیل عدم نظارت ارگانهای ذیربط تقلب دراین ماده غذایی و دارویی با ارزش و مفید بسیار زیاد است که امید است هر چه زودتر اقدامات لازمه برای جلوگیری ا ز تقلبات و عرضه غیر بهداشتی و غیر اصولی آن صورت گیرد.

ناگفته نماند بعضی از عسلها دارای طبع گرم و بعضی هم دارای طبع سرد بوده بعضی هم گرم وسرد است  مثل عشل آویشن دارای طبع گرم و عسل شوید و کنار دارای طبع سرد   .گون سردو گرم  تشخیص این گونه عسلها نیز بر عهده فرد عرضه کننده می باشد که باید وی دارای تجربه و مهارت زیادی در این امر باشد  روش دیگر که مهمترین و کاملترین و تنها روش شناخت عسل در جهان بشمار می رود  آنالیز عسل  در آزمایشگاه می باشد ما به تمامی مشتریان خود نیز توصیه میکنیم که  از هر جایی که عسل میخرید از  فروشنده برگه آنالیز آن عسل را بخواهید چون تنها مرحع کامل و درست تشخیص عسل آزمایشگاه می باشد  و مهمترین فاکتور انالیز هم  مقدار ساکارز عسل و رطوبت آن می باشد هر چه مقدار این دو پائینتر باشد عسل خالص تر است مقدار استاندارد ساکارز در ایران  ۵% درصد بوده که مقدار بین الملی آن ۳ %  می باشدو مقدار رطوبت عسل نیز نباید از ۱۸ % تجاوز نماید البته بیشتر عسلهای مناطق سردسیر بخصوص شمالی ایران دارای رطوبت زیادی می باشند  این مقدار رطوبت باعث افت کیفیت عسل می شود و ترش کردن و رس بستن عسل را تسریع میکند و باعث خراب شدن زود هنگام عسل می شود مقدار رطوبت یک عسل خوب و با کیفیت  باید بین ۱۲ الی ۱۵% باشدمقدار ساکارز عسل هر چه قدر پایین تر باشد عسل خالص تر است ساکارز کمتر از ۲ % نشانگر خلوص  بالای عسل است البته بعضی از عسلها مثل عسل مرکبات دارای ساکارز طبیعی زیاد ی هستند مثلا یک عسل خالص وبدون تغذیه مرکبات دارای حدود ۳ % ساکارز یا همان شکر است و این مقدار ساکارز  دلیل بر بی کیفیتی آن نیست به یاد داشته باشید فقط در عسل مرکبات و کنار و در بعضی از عسلهای مزروعی ساکارز وجود دارد ولی در دیگر عسلهای کوهی خیلی کمتر به نسبت این عسلها ساکارز وجود دارد مثلا یک عسل خالص آویشن چنانچه مراحل برداشت را زنبوردار درست رعایت کرده باشددارای ساکارز کمتر از ۱% است   پس مقدار ساکارز عسل و رطوبت عسل مشخص گردید  سوال دیگری هم که بیشتر میپرسند این است که چطور میشود عسل  تک گل با وجود دیگر گیاهان در منطقه تولید شود و تک گل باشند در جواب باید بگوییم که منظور از تک گل بودن   گیاه غالب است زنبور از تمامی گیاهان موجود در اطراف زنبورستان تغذیه میکند ولی مقدار گیاه غالب هر چقدر در منطقه بیشتر باشد عسل طعم و مزه وخصوصیات آن گیاه را دارا می باشد چون زنبوران عسل از آن گیاهی بیشتر تغذیه میکنند که به وفور در اطراف خود باشد    و حدودا میانگین این گونه عسلها ۶۰ به ۴۰ است  . سوال دیگر که هنوز به صورت شبهه باقی مانده  گذاشتن عسل در یخجال است چون فکر میکنند که عسل همانند دیگر مواد عذایی فاسد شدنی اگر در بیرون بماند  خراب میشود پس سعی میکنند که حتما ان را در یخجال نگهداری کنند این کار کار اشتباهی بوده و باعث خراب شدن عسل میشود و زمان رس کردن آن را تسریع میکند یخچال دارای رطوبت است و این رطوبت نیز تنها و بزرگترین دشمن عسل میباشد دلیل آن فروکتوزی که در عسل است بسیار رطوبت گیر است و رطوبت یخچال را به خود جذب کرده و باعث خراب شدن و ترشیدن عسل می شود عسل دارای ترکیبات و مواد بخصوصی است که زنبوران عسل به آن می افزایند این مواد باعث فاسد نشدن و در نتیجه خراب نشدن عسل می شود و رشد میکر وب و قارچ را به صفر میرساند پس برای نگهداری عسل نیازی به یخچال  نیست بهترین جا برای نگهداری عسل جای خشک و بدور از نور شدید آفتاب میباشد  خود افتاب و حرارت بیش از حد  نیز در خراب شدن و از بین رفتن عسل دلالت دارد و باعث از بین رفتن ویتامینها و آنزیمهای مفید عسل میشود شما میتوانید عسل خود ر در کابینت و یا در جایی که مرطوب نباشد تا چندین سال نگهداری نمایید شایان ذکر است که عسل تنها ماده غذایی است که تاریخ انقضا ندارد به شرطی که شرایط نگهداری آن رعایت گرددیادتان باشد همیشه عسل را از افراد معتبر و مورد اعتماد خریداری کنید و حتما برگ آنالیز آن را از فروشنده طلب نمایید

 

بهترین پیشنهاد ما تهیه عسل ازمراکز معتبر و افراد متخصص این فرآورده هاست  که همراه عسل  آنالیز  ان را نیز ارائه نمایند و یا شما میتوانید برای تشخیص یک مرکز خوب وصادق عرضه کننده این فراورده ها مقدار  ۱۰۰ گرم از عسلی را که ازاین فروشگاه یا مراکز خریداری کردید را با اندکی هزینه از جیب خود به آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی و یا  آزمایشگاه های تجزیه مواد غذایی برده و  آنالیز نمایید فقط با این روش میتوانید به صداقت فروشنده پی ببرید پس از دریافت جواب در صورت مثبت بودن و رضایت بخش بودن   کیفیت عسل آن فروشگاه با خیال راحت میتوانید  همیشه از آن مکان خرید نمائید توصیه ما را حتما جدی بگیرید و  مطمئن باشید که تنها راه و روش شناخت عسل همین روشهای توصیه شده می باشد  و به یاد داشته باشید که از تهیه عسل از کنار جاده ها  . دست فروشان و افراد نامعتبر  که فاقد شرایط تولید . تفکیک و عرضه این ماده پر ارزش هستند جد ا خوداری کنید قول تبلیغات را نخورید همیشه به محتویات و نوع عسلی که میخرید توجه داشته باشید  قدر سلامتی خود را بدانید انشالله  با تغذیه مداوم  از فرآورده های این داروسازان  بالدار  کوچک سلامتی و طول عمر حاصل گردد.

 

نوشته : بورس عسل اصغرپور

 

 

 

هر گونه استفاده و کپی برداری با ذکر منبع بلامانع میباشد